"Chleba, chleba a zase jen chleba"

Mnozí snídají už jen kupované müsli, které je bezesporu nejméně časově náročnou záležitostí. Stereotyp našemu zdraví neprospívá. Zde je proto několik tipů, jak snídat zdravěji a pestře:

1) Pečivo konzumujte nejlépe celozrnné, kváskové, žitné. Jste-li zvyklí mazat máslem, můžete místo něj používat stejným způsobem arašídovou/kešu/mandlovou pomazánku či avokádo. 

2) Pokud jste "na müsli", udělejte si vlastní domácí směs. Výhoda takové směsi je, že může být pokaždé, ale opravdu pokaždé jiná, navíc bez éček, přidaného cukru a sladidel, ztužených tuků. Navíc je velmi jednoduchá a rychlá: Na pánvičce opražte na sucho jakékoli vločky (ovesné, jáhelné, pohankové, špaldové, žitné). Až začnou sládnout, sejměte z ohně. Přisypejte dle chuti oříšky a semínka (mandle, kešu, vlašské, lískové, pekanové, makadamové, piniové ořechy, slunečnicové, dýňové, chia semínka). Přidejte sušené ovoce (kustovnici čínskou, rozinky, brusinky, švestky, datle) a směs promíchejte. Ještě teplé spojte lžičkou medu. Vylepšit můžete skořicí, kakaem, karobem, kokosem, strouhaným zázvorem. V misce zalijte rostlinným mlékem (mandlové, rýžové, sojové). Pokud holdujete jogurtům, dopřejte si bio a max. 2 - 3 x týdně.

3) Pokud preferujete slanou variantu snídaně, namažte si pro změnu luštěninou pomazánku, nebo si uvařte křepelčí vajíčka. Vždy si ke slané snídani přikrojte zeleninu (kedlubny, ředkvičky, mrkve apod.).

4) Sladkou snídani doplňte o čerstvé sezonní ovoce (jablka, hrušky).

Pravidlo, které zaručuje, že Vaše snídaně dlouhodobě pestrá a rozmanitá zní: Vždy si promyslete (či přímo připravte), co budete snídat, den předem! Uvědomte si, co jste snídali dnes a co proto nebudete snídat zítra. Snažte se, aby se výběr potravin pro snídani následujícího se od dnešní snídaně pokud možno co nejvíce lišil! 

Popusťme uzdu fantazii a vychutnávejme si zdravou a pestrou snídani každý den!