Strava PODZIMU nesmí prochladit!

Na podzim naše imunita dostává zabrat nejen šířící mi se viry ale také nevhodnou stravou. Když se venku ochladí, není už žádoucí jako v létě, jíst "ochlazující" potraviny, neboť tělo nepotřebuje ochladit, ale naopak - zahřát.
Které potraviny je proto vhodné v tomto období jíst více a které méně či vůbec?

Na podzim uberte v jídelníčku mléko a kysané mléčné výrobky. Jejich konzumace tělo ochlazuje, navíc všechny mléčné výrobky zahleňují! Také pivo, studené nápoje, víno, syrová zelenina a ovoce, zejména tropické druhy, nejsou na podzim to pravé ořechové. Jejich osvěžující účinek využijeme zase napřesrok v létě.


Které potraviny jsou v souladu s PODZIMEM?
 
Ze zeleniny jsou to ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek,
z luštěnin bílé fazole, z obilovin dlouhozrnná rýže
Když na podzim sýry, tak s modrou plísní. Vhodným druhem masa je zaječí. 

Podzimu svědčí pálivá chuť, která rozproudí energii v organismu. Nyní je doba právě na chilli a zázvor.
Mátový čaj bříško pohladí a na podzim se také dobře hodí. 

Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je delší vaření. Syrovou zeleninu na talíři proto pomalu nahrazujme vařenou. 

Dopřejte si v tomto období více klidu a rozjímání. Zastavte se. Na podzim jsou přirozené také pocity smutku, ale všeho moc škodí, proto počasí ne počasí, procházka v přírodě, vždy od splínu pomůže. 

Krásný podzim v rovnováze! 

Přichází podzim? zázvor