RECEPTY měsíce března a dubna

DOMÁCÍ MÜSLI SMĚS 

Aneb konec kupovanému praženému müsli s éčky a škodlivými tuky a cukry! Hotová je za 5 minut, po vychladnutí lze uchovat do zásoby.

Použít můžete jakékoli VLOČKY (žitné, špaldové, ovesné, jáhelné, rýžové), chuťově zajímavé je vločky kombinovat (např. špaldové + rýžové), které nasucho opražte na pánvi dokud nezačnou vonět, přidejte SEMÍNKA (slunečnicové, dýňové, sezamové) a chvíli pražte s vločkami. Nakonec přidejte OŘÍŠKY (kešu, mandle, vlašské, para, lískové), popř. sušené OVOCE dle chuti (brusinky, švestky, rozinky). Spojte lžící MEDU, dodat můžete skořici, kakao či kokos a na závěr promíchejte. Nechte vychladnout. Ráno stačí müsli zalít vodou či rostlinným mlékem, doplnit o čerstvé ovoce. Hotovo!



SNÍDANĚ "NA ZELENO"

O co jde? Jednoduše o zdravou snídani ze špaldových VLOČEK, s MANDLEMI, GOJI, ochucenou JAVOROVÝM sirupem a "obarvenou" práškem z MLADÉHO JEČMENE zdobenou čerstvým ovocem, která Vás na jarní ráno dokonale "našťaví". Obsahuje antioxidanty, je lehce stravitelná, přitom dodá potřebnou energii. Snídaně pro zdravý život v rovnováze najdete na https://www.k-rovnovaze.cz/snidanova-menu/jarni-menu/ 



POMAZÁNKA ZE ZELENÉ ČOČKY s CELEREM

Uvařenou vychladlou čočku rozmixujte s nastrouhaným celerem, konopnými semínky a miso pastou, trochu osolte a opepřete. Servírujte na opečeném chlebu s čerstvou zeleninou.
Pozn.: Šmrnc jakýmkoli pomazánkám dodá sušené lahůdkové droždí:) https://www.k-rovnovaze.cz/ochucovadla/lahudkove-drozdi-se-sladem-150g/


PICKLES" na ZDRAVÍ!

Rychlokvašená zelenina neboli pickles má v jídelníčku moderního člověka své JEDNOZNAČNÉ MÍSTO! Proč?
1) Dnešní strava obsahuje málo nebo žádné PROBIOTICKÉ BAKTERIE. Tyto bakterie nutně potřebujeme! Pečují o naši IMUNITU, brání před vniknutím ŠKODLIVIN do těla, jsou nezbytné pro správné TRÁVENÍ a VYUŽÍVÁNÍ živin z potravy, tvoří nám v těle důležité VITAMÍNY...
Pozn. Nemáte-li v pořádku STŘEVO (dostatek těchto prospěšných bakterií v něm), riskujete ALERGIE, EKZÉMY, ale také NADVÁHU, časté virózy, nachlazení atd...
2) Technologicky upravená strava je chudá na VLÁKNINU, bez které se naše střevo neumí "hýbat" a odvádět toxické odpadní látky z těla ven. Vlákninu obsahuje především PŘIROZENÁ strava - zelenina, dále ovoce, luštěniny, obiloviny.
3) Pickles je bohatým zdrojem VITAMÍNŮ, zejména C a B, dále ŽELEZA a dalších živin.
4) JEDNA porce denně (1 polévková lžíce) k obědu či večeři je NUTNÉ ZDRAVOTNÍ MINIMUM pro všechny! Vegetariáni, vegani, vitariáni i DVĚ porce.
NEZAPOMÍNEJTE, že o střevní MIKROFLÓRU je potřeba PEČOVAT, resp. ji UDRŽOVAT. Jak? Pravidelnou konzumací KVAŠENÝCH potravin, a nejjednodušší z nich je právě "PICKLES".

Postup:
Nastrouhejte zelí (červené, bílé, směs) a mrkev, lehce osolte, pokmínujte a promíchejte. Směs natlačte do sklenice tak, až pustí štávu. Zeleninu je třeba zatížit - k tomu určenou pružinou, čistým kamenem, popř. menší naplněnou sklenicí. Uzavřete a nechte na lince kvasit 3-5 dní. Hotovo! Poté uchovávejte v lednici, dokud jej všechnu všichni nesníte!
Pozn: Zkvasit můžete jakoukoli zeleninu (řepa, celer, petržel, cibule), nebojte se popustit uzdu fantazii. Zaručeně Vám bude chutnat!


JARNÍ SÁLÁT TĚSTOVINOVÝ Vás nabije a odlehčí zároveň! 

Uvařte těstoviny (nejlépe celozrnné špaldové) a brokolici na skus, nechte zchládnout. Přidejte čerstvé ingredience - špenát a jarní cibulku. Spojte zálivkou z citrónu, olivového oleje, lehce popepřete. Servírujte s podmáslím (bílkovina "jara") a čerstvým salátem z mrkve a konopných semínek.
Vhodný jako lehká večeře, v rámci redukční diety či očisty (bez podmáslí).


SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE s CIZRNOU

Opět pokrm bez mléčných výrobků, kterému dominují jarní suroviny, zároveň díky obsahu luštěniny je bohatší na bílkoviny, takže více zasytí. Zdravě lehký a svěží pocit po konzumaci však zůstává:)
Ingredience:
Nastrouhaná bílá ředkev, směs zelených salátů, jarní cibulka, uvařená vychladlá cizrna 
Zálivka z jablečného octu a citrónové šťávy, lžíce lněněho oleje, lehce zředěná vodou, se špetkou soli a pepře, lžičkou lahůdkového droždí a kapky javorového sirupu.
Tip: Použijte jinou zeleninu a vyměňte i luštěninu, variací je nekonečně mnoho, vybírejte přednostně sezonní druhy.

 

PUDING BEZ MLÉKA I LEPKU

Puding bez lepku (k dostání ve zdravých výživách) uvařte klasicky, jen místo mléka použijte vodu do které přidejte lžíci CHIA semínek, místo cukru dejte MED. Do hotového pudingu vmíchejte OVOCE (i mražené, nejlépe z Vaší zahrádky), nebo jím jen puding ozdobte. Posypat můžete např. sušenými špaldovými klíčky a lehce zdobit vojtěškou. 
VÝSLEDEK: Jemný, výživově hodnotný puding, po kterém se cítíte mnohem LEHČÍ než po "klasice", jde o ZDRAVÝ pokrm, nejlépe ke svačině.  

 

SVAČINKA (nejen) PRO DĚTI


Není nic jednodusšího než nakrájet JABLÍČKO, přisypat OŘÍŠKY či rozinky. Miska těchto přirozených dobrot (bez éček, sladidel, laktózy, lepku) dodá energii, zároveň zbytečně moc nezasytí, když je zachvíli večeře...
Pozn.: Pohrejte si s různými kombinacemi OVOCE, OŘÍŠKŮ a SEMÍNEK. Vykouzlete si tak pestrou zdravou svačinu každý den!





DOMÁCÍ MÜSLI SMĚS Snídaně "na zeleno" Pomazánka s celerem Pickles Jarní salát těstovinový Salát z bílé ředkve s cizrnou Puding bez lepku i mléka Svačinka nejen pro děti