RYBÍZ, JAHODY, MALINY

Puding "SOBOTNÍ LASKAVOST"


MILUJI puding! A nejvíce jeho PŘÍPRAVU, kterou si pokaždé náležitě užiji! Řekli byste, že "obyčejný vanilkový puding" může mít tolik tváří?

Potřebujete:
1 vanilkový puding v prášku
1 lžíce kokosového cukru
Voda a sójové mléko v poměru 1:1 0,5 litru
1 lžíce chia semínek
3 hrsti čerstvého rybízu
kešu a máta na ozdobu

Příprava:
Ve 1/3 tekutiny rozmíchejte pudingový prášek, zbylé 2/3 nalijte do hrnce, přidejte cukr a chia a nechte je chvíli bobtnat. Přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný puding a vařte do zhoustnutí. Do ještě horkého pudingu zamíchejte rybíz a servírujte podle fantazie!

Pozn. Puding je v tomto případě VYVÁŽENÝ, neobsahuje pouze sacharidy, ale navíc bílkoviny a zdravé tuky (chia, kešu), které snižují výslednou hodnotu GI (glykemický index). 
Vhodný zejména k dopolední svačině, či jako dezert k menšímu hlavnímu jídlu. Zbyde-li Vám porce na snídani, přidejte si do ní více kešu:).



NEPUDING S BAREVNÝM OVOCEM 

Není nad čerstvé ovoce ze zahrádky! Použít je lze právě teď dle fantazie do nejrůznějších DEZERTŮ a svačinek. Výborný dezert, který se jí teplý, ideální, když je v létě pod mrakem. Je výživný, sytější, chutí doslova lahodný!

Jak na něj?
4 vrchovaté polévkové lžíce jemných OVESNÝCH vloček a 1 vrch. polévkovou lžíci CHIA semínek společně namočte na 10-15 min. do 1/2 litru VODY, ze kterého předtím trochu odeberte bokem. 
V této "bokovce" rozmíchejte 2 polévkové lžíce vanilkového PUDINGU.
Vločky s chia poté přiveďte k varu s 1 lžící hnědého cukru, špetkou SKOŘICE a KARDAMONU. 
Přidejte odložený puding a vařte do zhoustnutí (jako se běžně vaří klasický puding:).
Omyté drobné OVOCE ze zahrádky zamíchejte do nepudingu, dostatečně velkou část (asi 1/3) použijte na dozdobení.

Dobrou chuť a na nic nečekejte! Skvělý je právě ještě teplý! .

Pozn. Chcete-li ještě intenzivnější zážitek, nechte v nepudingu "roztopit" kostičku 85% HOŘKÉ ČOKOLÁDY.




MINIDEZERT S JAHODAMI


Když chuť čokolády potká se s kokosem a čerstvými jahodami s mátovým nádechem...
Neobyčejně obyčejný dezert se hodí vždy, když příjde návštěva a Vy nemáte nic po ruce kromě PUDINGU a misky JAHOD. Strouhaný KOKOS se doma také většinou najde a MÁTA třeba poroste u sousedů... 
Potěšte sebe i blízké krásně vypadajícím a ZDRAVÝM DEZERTEM!

Jak postupuji:
Bezlepkový čokoládový puding (nebo klasický) vařím ve vodě a rýžovém (nebo sójovém) mléce (v poměru 1:1) s poloviční dávkou kokosového cukru.
Servíruji do plastových kelímků tak, že je naplním pudingem z 60% a nechám chvíli zchládnout. Posypu vrstvou kokosu, na které skládám na kousky pokrájené jahody. Pokapu mátovým sirupem a zdobím lístkem máty.



MAKOVKA a JAHODY

Kombinace, která nenudí, nejen pro milovníky makových buchet! Tenhle "dezert" z makového koláče s kousky jahod pokapaný medem, Vaše chuťové pohárky pěkně podráždí! 

Jak na to?
MAKOVÝ KOLÁČ nejjednodušší z nejjednodušších, hrníčkový! 
V jedné míse smíchejte 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek pohankové krupice, 1 hrnek mletého máku, 2-3 lžíce sladěnky, 2 vejce, 1/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, špetku kardamomu. Přidejte tekutinu (vodu nebo rostlinné mléko), abyste vytvořili husté těsto. Klasicky pečte při 180 stupních 20 až 30 minut. 
Po zchládnutí nakrájejte na kousky a servírujte se stejným množstvím čerstvých jahod ze zahrádky. 
Pokapejte lžičkou medu (samotný koláč je málo sladký).
Servírujte v dezertní misce. Doporučuji jíst na sluníčku v trávě .

Krásně barevné léto vám přeje Lucie

Puding "Sobotní laskavost" Puding "Sobotní laskavost" Nepuding Nepuding Minidezert s jahodami Makovka a jahody