Vlastnoručně připravené jídlo má přidanou hodnotu!

Už nevíte, CO jíst, abyste se dostali do rovnováhy? Zhubli a cítili se lépe? Máte potíže po jídle, některá strava vás nadýmá? Trpíte zácpou či průjmem? Ať děláte co děláte, pořád to nefunguje?
Pokud se Vás tyto otázky týkají, prosím, zamyslete se nad následujícími body. Pokud se Vám podaří je začlenit do svého života, budete zase o kousek své rovnováze a spokojenosti blíže.

1) Jíte PRAVIDELNĚ?

Ráno snídáte, oběd ve stejný čas, večeře také? Nebo si dáte svačinku a to jen občas, popřípadě nanuk či zákusek v práci při kávě, zobnete kus narozeninového dortu, nebo se stane že oběd nestihnete, večeříte před spaním apod. I olíznutí či ochutnávání mimo hlavní jídla "mate" tělo a způsobuje mu chaos, následkem čeho se Vám popletou chuťové pohárky i hlava a pak už jste objetí chutí a ne hladu.

Řešení: Nastavte si pravidelný režim. Snídejte, obědvejte a večeřte ve stejný čas. Především oběd by měl být opěrným bodem dne, ten nikdy nevynechávejte, ani neposouvejte. Řiďte se podle sluníčka - když je na obloze nejvýše, trávení nejlépe funguje. Proto i oběd by měl být nejbohatším jídlem dne, co se týče živin i objemu. Čím pestřejší, tím lépe. 
Odnaučte se "ochutnávat" i kdyby Vám ostatní cpali jídlo do pusy! Buďte sami sobě autoritou a nenechte si svou snahu o čistý vztah k jídlu "špinit" druhými. 


2) Jíte, když máte HLAD?

Pokud jste zvyklí na pravidelný přísun stravy, vaše tělo automaticky začne mít hlad přesně v době, kdy se má podávat jídlo. Jde o to, aby jste na to své tělo "naučili". Jak? Jednoduše tím, že budete jíst pravidelně a mezi jídly nebudete jíst (pojídat) nic jiného, ani kdyby to měl být jen bonbon, kousek buchty, olíznutí zmrzliny atd. /viz. výše/.
Snídejte dostatečně, ale tak, abyste na oběd měli právě hlad. Snažte se  vyvarovat dopolední svačině. Pokud je oběd plnohodnotný, odpadá také odpolední svačina (velice praktické, den se netočí pouze kolem jídla!). Pokud oběd nestačí, je možné vložit lehkou odpolení přesnídávku - ovoce, oříšky apod. Večeřte aspoň 2 hodiny před spaním. Ideálně do 18-19 hod.
Doba mezi jídly je vhodná na pitný režim, nejlépe čistou vodu či bylinkový čaj. 
Poté je třeba si hlídat "chutě", resp. rozlišovat mezi chutí, slabostí (potřebuju dobít energii - známka vyčerpání) a opravdovým nefalšovaným hladem. A samozřejmě jíst POUZE, když máte hlad.


3) Musíte SNÍST za každou cenu VŠECHNO?

Omyl. Nemusíte! Ani kdyby babička nad Vám stála. Tohle si přece neuděláte. Jezte tolik, abyste se nasytili a zároveň zůstali po jídle svěží a při energii. (Toto je ovlivněno z velké části také skladbou jídla. Po pečeném mase s knedlíkem spíše usnu než po rybě se zeleninou).


4) Přemýšlíte nad tím, co si dáte, PŘEDEM?

Vyplatí se mít skladbu jídla předem alespoň zčásti vymyšlenou. Je chyba chodit na nákup, když už mám hlad, nebo chystat jídlo, když už se cítím jako vlk, který by snědl všechno i s obalem. Začněte s přípravou svého pokrmu včas, nebo jej již mějte nachystaný předem. Při sestavování jídelníčku myslete hlavně na PESTROST, tj. jezte ze všeho něco a potraviny střídejte.

Pozn.: Pestrost stravy v praxi znamená, že při smíšené stravě (běžné, nevegetariánské) sním každý den:
2-3 porce růžných OBILOVIN (rýže, jáhly, quinoa, žito, pšenice...)
2-3 porce různé zeleniny (tepelně zpracované, syrové, kvašené)
1-2 porce různého ovoce (hlavně z našich sadů, tropické méně)
1 porce luštěnin (krevní skupiny 0 méně, A i B mohou více, různobarevné druhy, klíčené, vařené)
1 porci masa (dle krevní skupiny, obecně s mininem tuku, bez kůže)
  ryb či plodů moře (v létě jsou vhodné sladkovodní ryby, např. pstruh na grilu s bylinkami)
1 porce oříšků a semínek (muži se nebojí dýňových, různé druhy ke snídani či na svačinu, vždy NATURAL)
1 vejce (počítá se i v domácí buchtě či těstovinách)
1 porci mléčných výrobků (mléku a slazeným výrobkům z mléka se vyhýbám, jinak kysané podmáslí, mozzarella, sýr méně tučný, cottage, jogurt pouze bílý)
1 porce hub (paráda, už rostou! Čím zdravější les, tím lépe.)



5) Jíte v KLIDU?

O samotě, s partnerem, s partou přátel? Za zvuku rádia, televize, při cestě do práce, držíte v ruce noviny, mobil, nebo stojíte a pojídáte v kuchyni apod.? Soustředíte se na talíř? Víte co jíte? Kolikrát kousnete? Jak vaše jídlo voní? Co s vámi dělá? Jak se cítíte? 
Pokud se u talíře nesoustředíte pouze a JEN na JÍDLO, NESEDÍTE u stolu, nedýcháte zhluboka, nekoušete a nerozmělňuje řádně potravu, jakákoli doporučení stran skladby stravy budou zbytečná, neboť ať sníte cokoliv sebezravějšího, vaše tělo se bude stále "okyselovat", neboť trávení neprobíhá jak má...


6) Jste LÍNÍ si jídlo připravovat?

Pokud nejsem ochoten si připravit pro sebe životadárnou energii, veškerá snaha o nastolení rovnováhy je marná. Kupovaným chemickým jídlem, polotovary, anonymně připravenými hotovkami, či krabičkami, nikdy nedosáhnete delšího úspěchu.

Řešení: NAUČTE SE  a chtějte si PŘIPRAVOVAT (nakupovat, pěstovat) SVOU STRAVU SAMI!
Je mylné si myslet, že na to nemáte čas. Je to jen o vašich prioritách. Jen Váš jeden život, jen Vaše tělo, tak mu naslouchejte a dejte mu vše, co úpřímně potřebuje. Navíc vynaložená láskyplná energie má největší moc! 


Nelámejte si proto příliš hlavu tím, co jíst a co ne. Spíše se zaměřte na výše uvedé body a ty se snažte vyladit na maximum. Otázku "CO" si nechte na později (až zvládnete výše uvedné body:). Při hledání dokonalé stravy se uvolněte. Mnohem důležitější, než "CO" jíst, je totiž "JAK" a "KDY" jíst. Největšího úspěchu (a rovnováhy) můžete dosáhnout pouze tehdy, budete-li se na nakupování a přípravě své stravy AKTIVNĚ podílet!

Ty nejnádhernější pocity z vašeho vlastnoručně připravovaného jídla Vám přeje Lucie


Domácí příprava