5 DRUHŮ ZA HODINU?

Pečení cukroví, přiznám se, nepatří mezi mé oblíbené kuchyňské počiny. A to hned z mnoha důvodů.

Obecně nikdy nedodržuji psané recepty - nudí mě papouškovat schéma, proto si vždycky recept udělám více či méně po svém (ani když kopírujete recept z knihy, není jisté, jestli vám vyjde, tak proč se daným množstvím a postupem vůbec zaobírat).
Drobné cukroví je pěkná piplačka, a jelikož já cukroví nejím, za tu námahu mi to nestojí. Nehledě na fakt, že postrádám panenskou trpělivost a disciplínu.
Představa, že každý kousek cukroví na jednom a více plechu bude vypadat stejně, považuji za nesmírně frustrující. Nebaví mě totiž ani dvě stejné věci, natož desítky stejných rohlíčků!
Stejně tak je pro mě nepředstvitelné, péct každý rok stejné druhy cukroví. Nesmírně obdivuji všechny, které to baví a dokáží si pečení podle osvědčených receptů každý rok užít.
Zároveň si musím připustit, že "já na to nemám" a nikdy asi mít nebudu. Proto jsem přestala po sobě chtít nemožné a je to tak v pořádku. A pak se to mohlo stát...

Toto přijetí popustilo uzdu mé fantazii, takže mohlo přijít ono spontánní tvoření - ano, přišla na mě neuvěřitelná chuť péct cukroví :D

Za hodinu vzniklo pět druhů pestrobarevných kousků, které jsem pojmenovala podle sebe. Čtyři zcela originál, jeden kousek klasika - KOKOSOVÉ PUSINKY (tyhle se přiznám, mě ale moc nebavily). Dále vznikly RUMÍNKA ("rumová hovínka" - letošní favorité), KURKUMKY (vločkové kuličky s kurkumou), DALMATINCI (varianta kokosek s chia a citronem), CELOZRNNÁ KOLEČKA (s vlákninou a oříšky).

Mrzí mě, že vám nenapíšu recepty. Už je totiž nevím. Vznikly zcela spontánně, bez přemýšlení. Pokusím se, alespoň část ingrediencí vyjmenovat, doufám, že mi to prominete. Ráda bych vás tímto povzbudila a inspirovala v tom, že:

1) Není třeba se za každou cenu držet psaného receptu (ne všechno, co je psáno, je dáno).
2) Můžete si dovolit být tvořiví a vymylet si recept vlastní (ze začátku se můžete okrajově držet receptu osvědčeného, než získáte sebedůvěru).
3) Rozhodně se nic nestane, když se na pečení cukroví vykašlete a koupíte si důvěryhodné, nemastné, domácí.
4) Nemusíte dělat nic, co necítíte, nebo nechcete (můžete si udělat vlastní vánoce, ať už s cukrovím nebo bez. Co tahkle upéct netradiční koláč, pečená jablka...něco, co by vás opravdu bavilo?).
5) Pokud věříte, že se vám recept podaří, tak se vám prostě podaří. Nepochybujte a užijte si tu vzrušující jízdu. Výsledek vás určitě překvapí! 
6) Čas je relativní pojem, přesto ho lze využít lépe, než by rozum vymyslel. Nechte se prostě vést vlnou tvořivosti. Uspokojí vás na plné čáře a všechni kolem budou navíc překvapení, co nového (a jak rychle) jste vytvořili?!

Zábavný předvánoční čas bez "musu" a s chutí tvořit vám přeje Lucie


P.S.:
KOKOSOVÉ PUSINKY - kokos, bílky, cukr moučka
RUMÍNKA - kakao, žloutky, arabské koření, rum, čiroková mouka, kokosový tuk, med, rozinky...
KURKUMOVÁ KOLEČKA - bezlepkové ovesné vločky, mouka z červené čočky, kurkuma, vejce, hroznový olej, tmavý cukr, kurkuma, strouhaný kokos, sůl...
DALMATINKY - jako kokosové pusinky pluc citronová šťáva, chia semínka...
CELOZRNNÁ KOLEČKA - celozrnná mouka, vejce, psyllium, skořice, med, olej, prášek do pečiva, vlašský oříšek navrch...

Bonus na závěr: Nejvíce jsme si užili zmiňovaná "Rumínka". Probrali jsme si při této příležitosti, jak vypadá zdravá stolice a proč je důležitá. Hádejte, které cukroví nám chutnalo nakonec nejlépe?

Odpověď: Samozřejmě to, kterému jsme dali největší pozornost a které nás bavilo nejvíce :).




Dalmatinky Kurkumy, Rumínka, Dalmatinky - vlastní tvorba Kokosky klasické všech pět